Unipussit vauvalle tuovat turvaa

  • 15 Sep, 2022
Valitse parhaat unipussit vauvalle

Kautta aikojen vauvoja on kapaloitu erilaisin liinoin, jolloin vauva tuntee olonsa yhtä turvalliseksi kuin ollessaan vielä äidin kohdussa. Nyt markkinoilta löytyy runsaasti kapaloa muistuttavia vaatteita, jotka toimivat yhtä hyvin, mutta ovat paljon käytännöllisempiä käyttää. Yksi suosituimmista tuotteista ovat unipussit vauvalle, sillä ne pitävät vauvan lämpimänä koko yön. Se myös rauhoittaa vauvan turvallisesti ja nopeasti uneen, joten unipussi vauvalle on hyvä hankkia viimeistään levottomien öiden iskiessä.

Unipussi pitää lämpimänä ja turvassa

Jokainen makuupussissa joskus nukkunut tietää, kuinka lämmintä ja turvallisen oloista ihanan pussukan sisällä on nukkua. Unipussit vauvalle toimivat hiukan samalla ajatuksella. Myöskään unipussiin ei vauvalle tarvitse pukea kuin pelkän vaipan tai bodyn, sillä unipussi pitää vauvan itsessään hyvin lämpimänä. Unipusseja löydät erilaisia malleja. Useat unipussit on lyhythihaisia, joten silloin voi olla tarpeen pukea vauvalle lisäksi pitkähihainen body. Helpoiten vertailet ja tilaat lastentarvikkeet netistä jolloin näet samalla runsaan valikoiman erilaisia ja erilaisilla kauniilla kuoseilla olevia vaihtoehtoja.

Unipussi on yleensä muotoiltu niin, että se muistuttaa yläosaltaan toppia tai pitkähihaista paitaa, mutta sen alaosa on pussukkamainen. Alaosan saa auki esimerkiksi vetoketjun avulla, jolloin vaipan vaihtaminen onnistuu helposti ilman unipussin riisumista. Unipusseja löydät monista lastentarvikekaupoista, minkä lisäksi äitiyspakkauksen unipussi on monen suosikki. Niitä on hyvä hankkia vähintään kaksi, jolloin sellainen on aina saatavilla, vaikka toinen niistä olisi pesussa.

Ovatko unipussit vauvalle turvallisia?

Aina vauvalle hankintoja tehdessä mietityttää tuotteiden turvallisuus - erityisesti kun kyseessä on yöaika, jolloin itse ei ole valvomassa vauvaa hänen vierellään. Erilaisten peittojen, kapaloiden ja unipussien turvallisuus mietityttää aina, mutta laadukas ja oikeankokoinen unipussi vauvalle on täysin turvallinen. Tärkeää unipussin valinnassa onkin se, ettei sen päätie ole liian iso. Mikäli vauva pääsee valumaan unipussissa pussin sisään, on silloin aina olemassa tukehtumisvaara. Tärkeää onkin, että unipussi on melko niukka ja kapalomainen, jottei vauva pääse pyörimään pussin sisään.

On myös hyvä huomioida, ettei ole tarkoitus, että vauva on unipussissa aina nukkuessaan. Ihokontakti äidin ja muiden läheisten kanssa on vauvalle erittäin tärkeää. Mikäli vauvan ja itsen välillä on aina unipussi, ei vauva pääse välttämättä riittävästi ihokontaktiin. Ei siis ole tarkoitus, että unipussia käytetään koko ajan, vaan pikemminkin se toimii turvana silloin, kun nukkuu yksin esimerkiksi omassa sängyssään tai rattaissa.

Unipussi vai unipesä?

Suosittuja tuotteita vauvalle ovat myös erilaiset unipesät ja kapalot. Vauvan unipesä on pehmeä ja turvallinen peti, jossa vauva nukkuu turvallisesti. Vauvan unipesä voidaan pienentää sopivaksi, jolloin se ei ole liian iso. Toisin kuin unipussit vauvalle, unipesä ei sovellu turvallisuutensa puolesta käytettäväksi silloin, kun itse nukut, vaan unipesää tulee käyttää aina vain valvonnan alla. Unipesässä vauva pystyy pyörimään, joten aina on vaara kääntää kasvonsa unipesän reunaa vasten tai kietoutua unipesän kiristysnyöreihin.

Unipussi onkin yksi parhaimmista vaihtoehtoista turvaamaan vauvan hyvää ja rauhallista unta. Sisälle sopivien pussien lisäksi valikoimista löytyy toppapusseja, jotka sopivat hyvin käytettäviksi ulkona rattaissa nukkumiseen viileämmillä keleillä. Huomioithan vauvan pukemisessa aina lämpötilan.